ХОГ ХАЯГДЛЫГ БАГАСГАХ 7 АЛХАМ
1. Нэг удаагийн багаар савалсан бүтээгдэхүүнээс татгалзаж том савлагаатай бүтээгдэхүүн сонгох нь хог хаягдлыг багасгана. Өөрөөр хэлбэл 1кг-р савласан 10 уут гурил авсанаас 10 кг-н гурил нэгийг авах нь 10ш гурлын цаасан уут хаягдал болохоос сэргийлнэ.
2. Нийслэлчүүдийн нэг жилийн хог хаягдлын 36 хувийг хоол хүнсний хаягдал эзэлдэг. Иймээс хүнсний хэрэглээгээ зөв сонгож зохистой хэрэглэж сурах нь чухал байна.
3. Дэлхий дээр жилд дунджаар 15 сая га модыг устгаж байгаагийн1/3 нь цаас үйлдвэрлэхэд зарцуулагддаг. Компьютерийг ашиглан бичихдээ 12 үсгийн хэмжээгээр бичихэд хуудасны тоо 57 байсан бол 11 болгож бичихэд хуудасны тоо 51 болж багасна. Мөн цаасны 2 талыг бүрэн ашиглах хэрэгтэй.
4. Пластик ,резин ,хуванцар савнуудыг ангилан түүхий эд дахин боловсруулах газарт тушааж ашигласнаар орчноо бохирдуулахгүй байх боломжтой.
5. Таны амсөж байсан хувцас дахин өмсөх боломжгүй болсон бол өөр олон зүйлийг хийж болно. Тухайлбал даавуун тор, бээлий ,зөөлөн тоглоом, малын нэмнээ гэх мэт олон зүйлд ашиглах боломжтой.
6. Дэлхий дээр хог хаягдлын 30 хувийг гялгар уут эзлэж байна. Гялгар уут газрын хөрсөнд 100-400 жил оршиж байгаль орчныг бохирдуулж байдаг. Иймээс бид гялгар уутнаас татгалзаж даавуун уутыг хэрэглэж хэвших хэрэгтэй.
7. Орон сууцанд амьдарч байгаа айл өрхийн хог хаягдлын 37 хувь нь цаас , 20 хувь нь бөс даавуу ,албан газар сургууль цэцэрлэг эмнэлгийн хон хаягдлын 40-50 хувийг цаас бөс даавуу эзэлж байна. Эдгээрийг дахин боловсруулан хоёрдогч түүхий эд болгон ашиглах боломж харагдаж байна.